Pages

Subscribe:

Saturday, 31 March 2012

KERETA AYAH


Kalau nak diikutkan, masuk kali ni je dah 2 kali kereta aku accident (-__-)"

Kesian kat ayah...terpaksa menyusahkan dia, nak hantar dan ambil aku balik dari kerja. Sorry ayah, anak ayah yang sorang ni asik menyusahkan ayah je (-__-)"

Hampir sebulan kereta masuk bengkel, selama sebulan ni aku rasa stress juga, kerja aku kadang-kadang perlu keluar bila tak ada kereta macam mana? Aku tak reti nak suruh2 orang lain, sebab aku tahu itu tugas aku. 

Lepas tu kena bangun sebelum subuh, sebab ayah masuk kerja pukul 8. Aku sampai kat office seawal jam 7. Phewww.....terkebil-kebil aku sendiri kat office ni.



Berbalik pada cerita mimpi, aku bermimpi tentang kereta ayah. Macam real je aku rasa.

Dek kerana adak kerja luar yang perlu aku selesaikan, maka aku pinjam la kereta ayah sekejap. Aku park kereta ayah kemudian uruskan kerja-kerja aku. Sekembali aku ke tempat parking, luluhnya hati bila lihat kereta ayah hanya tinggal rangka. Yang lain-lain semua kena curi.

Menangis aku sendiri di situ, takde orang lain kat situ, hanya aku. Tangan mula menggigil, terfikir macam mana la nak bagi tahu pada ayah, risau sangat-sangat. Terfikir lak bagaimana reaksi ibu nanti, haih..risau-risau.... 

Tapi..mujur lah ianya hanya mimpi. Saat aku tersedar, aku memanjatkan syukur pada Allah kerana ianya hanya mimpi bukan realiti.


Kalau nak tahu..sebelum aku accident, memang aku bermimpi kereta aku langgar kereta jiran sebelah. Nah esoknya ianya benar-benar jadi...tapi bukan aku yang langgar, orang yang langgar kereta aku. Terbalik la pulak...haih...

Tapi apa yang berlaku, aku redha. Bukan kah setiap yang berlaku ada hikmahnya? Tapi masa lepas accident tu memang teruk la aku kena marah, kena marah dengan ibu, bukan dengan ayah. Sedih tau, cara ibu marah tu macam aku sengaja nak accident. Aku minta ke semua ni..? siapa yang suka accident...ada ke...???

Rasa macam nak lari dari rumah je.... terasa aku ni sangat menyusahkan ayah dan ibu. Sangat membebankan mereka. Nama je dah bekerja, tapi masih menumpang di rumah mereka. Aku sendiri mula rasa tak selesa, malah dah banyak kali rasanya aku terfikir nak keluar dari rumah...(-__-)"


Aku tahu..aku ni bagaikan 'black sheep' dalam family. Tak ada yang istimewa pun tentang aku. Banyak menyusahkan lagi ada lah. Aku tak secantik adik-adik aku yang lain, aku juga tak sepandai macam adik-adik aku yang lain. Yang lain masuk universiti tapi aku? masuk kolej je, tu pun ayah masih kena tanggung perbelanjaan aku tiap bulan, PTPTipu cukup2 untuk yuran pengajian, buku2 dan tempat tinggal.

Tengok la kerja aku sekarang, gaji pun tak besar mana..cukup makan je. So apa la yang boleh dibangga kan sangat tentang aku kan..??

Aku sedar tu, sebab tu aku banyak diamkan diri, ikut je la. Berbakti selagi termampu, bersabar selagi termampu.



Berbalik pada mimpi.....

Ya Allah...jauhkan lah perkara-perkara yang buruk dari keluarga kami. Permudahkan segala urusan kami Ya Allah... Aku tak nak accident lagi.....kalau aku susah sorang2 tak apa..tapi pasti akan melibatkan orang lain, lagi-lagi ayah dan ibu. Ya Allah.....kesiankan lah ayah...kesiankan lah ibu.....jangan biarkan aku menyusahkan mereka lagi...sungguh itu bukan mahu ku......(-__-)"

4 comments:

WuMing said...

Usah lah fikir banyak... Suatu hari dah siap kereta jangan laah lupakan jasa mereka...

Walaupun mereka tak bantu ... jasa mereka tetap kena balas...

Orang tua-tua tak perlu apa dari kita... Hanya kasih sayang... Layan mereka dengan baik...

Mereka gembira pula bila dapat membantu kita....

Iklan Jawatan Kosong Terkini said...

Salam Kunjungan semua...

LIHAT IKLAN JAWATAN KOSONG TERKINI DI MALAYSIA

Terima kasih support..
xspecially Admin..

Teenager Housemaid said...

miss d, u r special in ur own way..:)

sometimes, i felt the same too..:)

Kakzakie said...

bagaikan 'patah kaki' kalau tak ada kereta sendiri sememangnya. Nasib baik ada ayah... kena sabarlah sikit hingga kereta siap.

Mimpi tu kakak rasa sebab terbawa-bawa ingat kereta ayah..